Keepershandschoenen - blogs 1

De geschiedenis van de keepershandschoenen

Tegenwoordig zijn keepershandschoenen niet meer weg te denken, maar vroeger was dit heel anders! We gaan kijken wanneer keepershandschoenen voor het eerst bij de uitrusting van een keeper gingen horen. Hiervoor zijn een aantal gebeurtenissen belangrijk geweest.

Eerste gebeurtenis

In 1885 is de eerste gebeurtenis in de geschiedenis die het pad heeft gelegen voor het voetbal dat we nu kennen. In dat jaar werd het mogelijk om professionele voetbalclubs op te richten. In Engeland vielen deze clubs onder de FA. In hetzelfde jaartal werd ook al het patent op keepershandschoenen vastgelegd door William Sykes. Dit betekende niet meteen dat keepershandschoenen een succes werden. 40 jaar later werden ze pas voor het eerste echt gebruikt.

Tweede gebeurtenis

De tweede gebeurtenis is zelfs door de IFFHS erkend. De IFFHS heeft hem uitgeroepen tot één van de top 10 keepers van de 20e eeuw. Dit gaat over de Argentijnse keeper Amadeo Carrizo. Hij is de eerste keeper waarvan bekend is dat hij gebruik maakte van keepershandschoenen. Zijn carrière liep van 1945 tot 1970 en hierin stond hij bekend als een excentrieke en innovatieve keeper die de manier van keepen revolutioneerde. Mede doordat hij erom bekend stond om buiten het 16-meter gebied te komen.

Een geweldige redding

Maar hetgeen wat de opinie van mensen echt beïnvloed heeft is het de redding van Gordon Banks op het WK 1970. Banks keepte met keepershandschoenen en maakte een fantastische redding op een kopbal van Pele. De opinie over keepershandschoenen werd hierdoor positief beïnvloed omdat men van mening was dat dit geholpen heeft bij het maken van de redding.

Hierna is de ontwikkeling van de keepershandschoen in rap tempo gegaan. Het bieden van extra grip werd als een meerwaarde ervaren. De latex foam die toentertijd als beste uit de test kwam is nog steeds terug te vinden in de keepershandschoenen van tegenwoordig. Daarbij kwam in de jaren 90 het Fingersave voor een betere bescherming aan de vingers, ook dit wordt hedendaags nog steeds gebruikt.

Tip van keepershandschoenen.nl

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van voetbal in zijn algemeen? Dan hebben we nog een Netflix tip voor je om deze periode door te komen. The English Game is een aanrader om te zien hoe het voetbal vroeger in Engeland zich ontwikkelde naar de eerste vormen van het voetbal hoe we het nu kennen. Veel plezier met kijken alvast!