voeding voor voetballers

Welke voeding is voor voetballers het meest geschikt?

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk en voor sporters natuurlijk al helemaal. Voetballers leveren ongekende prestaties op het veld en hebben een goede voedingsinname nodig. Ze verbruiken veel koolhydraten om hun energie uit te halen en hun dieet moet dan ook zeker aangevuld worden met koolhydraten. Maar ook eiwitten mogen zeker niet ontbreken. In deze blog vertellen wij u alles over gezonde en gevarieerde voeding voor voetballers.

Wat doet goede voeding voor een voetballer?

Goede voeding is voor voetballers en keepers heel belangrijk, maar wat levert het eigenlijk op? We leggen het aan je uit!

Verminderde kans op blessures

Door het eten van de juiste voeding versterk je je spieren, botten en ander weefsel. Dit vermindert de kans op blessures.

Meer kracht

De juiste voeding zorgt niet alleen voor toename van de spierkracht maar ook dat je tijdens het sporten meer kracht kunt leveren

Verhoogde energie

Zonder voeding krijg je geen energie. Dus daarom is het zo belangrijk om goed te eten tijdens een training of wedstrijd. Wanneer je de juiste voedingsstoffen op het juiste moment neemt dan zul je optimaal profiteren van een hoge dosis energie.

Betere vaardigheden

Ook je reactievermogen, concentratie en precisie worden ondersteund door het nemen van de juiste voeding.

Verbetering van de weerstand waardoor je minder vaak ziek wordt

Het eten van goede voeding ondersteunt je immuunsysteem en zorgt er voor dat je minder vatbaar wordt voor ziektes.

Sportvoedingspiramide

De sportvoedingspiramide is een veelgebruikte tool waar sportdiëtisten dankbaar gebruik van maken wanneer ze sporters adviseren welke voeding ze het beste kunnen nuttigen. De piramide bestaat uit drie lagen: de basisvoeding, de sportspecifieke voeding en supplementen. Wij lichten de verschillende lagen hieronder even toe:

Gezonde basisvoeding

Gezonde voeding is vooral voor sporters ontzettend belangrijk. Wanneer je op hoog niveau sport dan is het van groot belang om de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, vocht, mineralen en voedingsvezels binnen te krijgen. Dit is belangrijk voor zowel mensen die recreatief als professioneel sporten.

Sportspecifieke voeding

Wil jij jouw prestaties naar een hoger niveau tillen? Dan zul je naast de basisvoeding echt aandacht moeten besteden aan sportspecifieke voeding. Dit zijn bijvoorbeeld sportrepen, sportdranken en sportgels. Ook het moment van inname van deze voeding is ontzettend belangrijk. Hoe laat je precies de voeding tot je neemt heeft grote invloed op je herstel en het voorkomen van uitdroging.

Supplementen

Het slikken van supplementen is een fijne aanvulling op je gezonde basis- en sportvoeding. Het gebruik van de juiste supplementen werkt prestatie bevorderend, maar let er goed op welke supplementen je neemt. In sommige gevallen heb je ze niet echt nodig en hebben ze dus ook geen enkel effect. Overleg altijd met een sportdiëtist wanneer je overweegt om supplementen te slikken.

Tussendoortjes

Het is zeker aan te raden om tussendoortjes te nemen tijdens de rust van de voetbalwedstrijd. Denk hierbij aan een mueslireep of een stukje fruit. Ook het drinken van een energiedrankje of licht gesuikerd water zijn perfect tijdens de rust. Let goed op de balans. Drink niet te weinig om uitdroging te voorkomen, maar drink ook zeker niet teveel! Dit ligt ontzettend zwaar op de maag en hierdoor gaan je prestaties enorm achteruit op het veld.

Voor een wedstrijd of training

Het is belangrijk om een dag voor de wedstrijd minstens 6-8 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te eten. Dit verbetert de techniek en stelt vermoeidheid uit. Ook is het belangrijk om goed te drinken voor de wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd

Ook tijdens de wedstrijd is het nog van belang om koolhydraten te eten. Hou ongeveer 60 gram koolhydraten aan. Deze kun je het beste nuttigen door het nemen van sportsupplementen of een sportdrank. Let ook goed op vochtverlies. Een man kan tussen de 0.5 en 2.5 liter vocht verliezen tijdens een wedstrijd. Bij vrouwen is dit iets minder. Behalve vocht verlies je ook natrium. Het is daarom belangrijk om dit vochttekort goed aan te vullen.

Na afloop van een training of wedstrijd

Wanneer de wedstrijd voorbij is en de doelpunten gescoord zijn dan is het tijd voor herstel. Het advies is om 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht binnen vier uur na de wedstrijd te gebruiken. Ook de eiwitten spelen hierin een belangrijke rol.

Op een dag zonder training of wedstrijd

Ook wanneer je niet traint is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Hierbij ligt de focus vooral op het nemen van de juiste tussendoortjes. Zorg ervoor dat je op de dag of dagen tussen de trainingen en de wedstrijd voldoende tussendoortjes met eiwitten en koolhydraten. Deze geven bouwstoffen en energie die nodig zijn voor het herstel.

Aanbevolen producten

  • -10%

    Gladiator Sports Black King

    Beschikbare maten:6, 7, 8, 9, 10, 11,
    80,95 Opties selecteren
  • Sale!
    -50%

    Gladiator Sports Camo Green

    Beschikbare maten:8, 9, 10, 11,
    35,00 Opties selecteren